5 april 2022

Op zoek naar de mooiste fietsroute langs de elf steden van Friesland.

Wereldfietser Marica van der Meer heeft al veel avonturen op de fiets, en tevens zoveel boeken op naam staan. Daarnaast is ze fotograaf en maakt films en organiseert ze ook fietsvakanties.

Door Covid-19 en de lockdown kwam ze thuis te zitten, in Workum. Haar uitgever vroeg haar of ze een fietsrouteboek wilde maken. En zo verscheen in 2021; Fietsen van Walcheren naar de Waddenzee.

Ze had de smaak te pakken en in haar tweede fietsrouteboek, Fietsen langs de elf steden van Friesland, zocht ze het dichter bij huis. Al op haar zestiende fietste Marica haar eerste Elfstedentocht. De Fietselfstedentocht die jaarlijks georganiseerd wordt op pinkstermaandag, gaat echter vooral over fietspaden, die veel fietsers kunnen verwerken, en is niet de mooiste route door Friesland. Er bestaat natuurlijk ook al jarenlang een LF-route langs de elf steden, die een beter alternatief biedt. Maar er zijn de laatste decennia zoveel mooie nieuwe fietspaden bijgekomen, dat het tijd werd voor een heel nieuwe route. Marica zocht naar de mooiste fietspaden en kleine B-weggetjes tussen de verschillende steden. Daarvoor week de volgorde van de elf steden soms een beetje af, en bovendien is de tocht een kleine twintig kilometer langer geworden, maar het is dan ook de bedoeling om er meerdere dagen over te doen, zodat je tijd hebt om alle steden te bezoeken. (achterin het boek staat een lijst met leuke overnachtingsmogelijkheden).

Fietsen langs de elf steden van Friesland is een fietsrouteboek, met een korte beschrijving van alle elf steden en de bezienswaardigheden onderweg. Marica heeft ook in iedere stad een inwoner met een bijzonder beroep geïnterviewd. Dit zijn prachtige verhalen van markante inwoners. Ook is er te lezen over de geschiedenis van Friesland en de Friese taalén natuurlijk over de Elfstedentocht op de schaats! Kortom een aanrader voor iedereen die van (korte of lange afstand) fietsen houdt én tegelijkertijd iets over de mooie provincie Friesland. Ook leuk om te geven als kado!

Het boek is te bestellen via uitgeverij Elmar (waar ook de gps-tracks te downloaden zijn). En uiteraard in de boekhandel te krijgen!


Terug naar overzicht
Reacties
Nieuws & updates

Blijf op de hoogte!


Wilt u nieuws en updates van ons per e-mail ontvangen?

Gratis aanmelden